افتادگی دریچه میترال (Mitral Valve prolapse یا به اختصار MVP) یک نوع اختلال در کار دریچه میترال قلب است. این لتها بزرگ میشود و به سمت داخل دهلیز چپ کشیده میشوند که گاهی اوقات طی انقباض ناگهان با صدا بسته میشوند و ممکن است منجر به برگشت خون به دهلیز چپ (پسزنی) شود. افتادگی یا پرولاپس دریچه قلب در واقع همان سندروم افتادگی دریچه میترال به طرف دهلیز چپ طی انقباض قلب است. در این حالت یک یا هر دو دریچه ممکن است خوب بسته نشوند که باعث بازگشت (پسزنی) خون میشود. این پس زنی خون میتواند منجر به مورمور یا سوفل قلبی (صدای غیرطبیعی در قلب که مربوط به جریان خون غیرطبیعی است) شود. پسزنی میترال معمولاً حالت خفیفی دارد.
افتادگی دریچه میترال ممکن است نشانه خاصی را در پی نداشته باشد. شایعترین علائم آن عبارتاند از: تپش قلب که معمولاً مربوط به انقباضات ناقص بطنی است، اما ضربات مافوق بطنی (ضربان غیرطبیعی که در بالای بطنها شروع میشود) نیز تشخیص داده شدهاند.
در برخی موارد نادر بیماران ممکن است تپشهایی را تجربه کنند بدون آن که ناهماهنگی ضربانی مشاهده شود. - درد قفسه سینه: این درد مربوط به افتادگی متفاوت از درد قفسه سینه مربوط به بیماری عروق کرونر است و گاهی روی میدهد. معمولاً درد قفسه سینه مانند آنژین صدری نیست اما میتواند موذی و ناتوانکننده باشد.
معمولاً افتادگی لتهای دریچه میترال باعث نارسایی قلبی نمیشود، اما در موارد نادری که پس زدن خون از بطن چپ به دهلیز چپ وجود داشته باشد، دهلیز چپ و بطن چپ ممکن است بزرگ شوند که این پیآمد مهم و نادری در بیماری پرولاپس میترال است که احتیاج به درمان اختصاصی دارد.
یکی از شکایتهایی که ممکن است برای بیماران افتادگی دریچه میترال رخ دهد، شکایتهای اضطرابی است که غالباً به صورت اضطراب منتشر یا گذرهراسی (آگورافوبیا) رخ میدهد. سردردهای میگرنی یکی دیگر از نشانههای احتمالی افتادگی دریچه میترال است. یکی از عوارض خیلی نادر پرولاپس دریچه میترال سنکوپ نیز میباشد.
شیوع:
بر اساس بعضی مطالعات شیوع بیماری بین ۵ تا ۱۵ در صد متغیر است و در خانمها شایعتر هست.
تشخیص:
در معاینه ممکن هست با گوشی پزشکی سوفل شنیده شود ولی تشخیص قطعی با اکوکاردیوگرافیست که معیارهای خاصی برای تشخیص در اکو موجود هست.
|