جزئیات وبلاگ

همه چیز درباره ویروس HPV

همه چیز درباره ویروس HPV

همه چیز درباره ویروس HPV

از صفر تا صد آنچه همه باید در مورد پیشگیری، تشخیص و درمان ویروس اچ پی وی (HPV)، عامل اصلی زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم بدانید

خلاصه:

در این مقاله از صفر تا صد مربوط به پیشگیری، تشخیص و درمان زگیل تناسلی بصورت خلاصه و با زبان ساده نوشته شده است. هدف ما کمک به افزایش سطح سلامت جامعه از طریق پیشگیری و درمان آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، عامل اصلی زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم است.

در این نوشته با عناوین زیر آشنا خواهید شد:

  1. ويروس اچ پي وي (HPV) چیست؟
  2. گونه های مختلف HPV کدامند؟
  3. ويروس HPV چگونه انتقال مییابد؟
  4. ویژگی ها و عوامل ایجاد کننده زگيل تناسلي چیست؟
  5. روش تشخيص HPV  چگونه است؟
  6. چگونه HPV و زگیل تناسلی درمان می شوند؟
  7. نكات مهم مرتبط با ويروس HPV و زگيل تناسلي که همه باید بدانند چیست؟  
  8. چگونه از ابتلا به HPV و زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با آن پیشگیری کنیم؟
  9. روش تقويت سيستم ايمني برای مقابله با HPV و زگیل تناسلی چگونه است؟

ويروس اچ پي وي (HPV) چیست؟

HPV شايع ترين ويروس آلوده كننده بدن انسان است. نام كامل آن ويروس پاپيلوماي انساني Human Papilloma Virus  و از طريق رابطه جنسي بين افراد انتقال مي يابد. تا كنون نزديك به 200 گونه ي مختلف از اين ويروس شناسايي شده است. تمام اين گونه هاي ويروسي بدن انسان (زن و مرد) را آلوده مي كنند و از طريق رابطه ي جنسي و تماس پوستی (در شرایط خاص)  از فردي به فرد ديگر انتقال مي يابند.

گونه های  ويروس HPV  کدامند؟

انواع (گونه هاي) مختلف ويروس HPV به دو دسته اصلي تقسيم مي شوند:

دسته اول: گونه هاي كم خطر (Low Risk) هستند. گونه هاي كم خطر آنهايي هستند كه باعث ايجاد انواع زگيل در بدن انسان مي شوند ولي سرطان زا نيستند گونه هاي كم خطر خود به دو زير گروه زگيل هاي غير تناسلي و زگيل هاي تناسلي تقسيم مي شوند.

  1.  نوع غيرتناسلي (نظیر گونه هاي 1, 2, 4 که زگيل هاي خوش خيم در دست، كف پا و ساير نقاط بدن ايجاد مي کنند) که در اين مقاله مورد توجه ما نيستند.
  2.  زگيل هاي تناسلي كه توسط گونه هاي كم خطر ويروس HPVايجاد مي شوند و به ندرت به سرطان منجر شوند شامل انواع 73, 72, 57, 11, 6 هستند.

دسته دوم: گونه هاي پر خطر ويروس  HPVهستند اين گونه ها ممكن است باعث ايجاد سرطان در بدن انسان شوند بيشترين نوع سرطان كه به وسيله  HPVايجاد مي شود سرطان دهانه رحم است كه به وسيله گونه هاي82، 73، 70، 66، 59، 58، 56، 52، 51، 45، 39، 35، 33، 31، 18 و 16 در خانم ها ايجاد مي شود. بیشترین درصد سرطان دهانه رحم بوسیله گونه هاي و  16 و 18 ایجاد می شود. همچنين ممكن است گونه هاي 16 و 18 باعث سرطان آلت تناسلي در مردان شوند انواع پر خطر ويروس ها همچنين ممكن است باعث ايجاد سرطان هاي واژن، معقد، دهان، مري، حنجره، ريه، سينوس، ملتحمه چشم و حتي ناخن شوند.

ويروس HPV چگونه انتقال می یابد؟

همه انواع گونه هاي ويروس HPV (شامل انواع كم خطر و پرخطر) از طريقه رابطه جنسي واژنی، مقعدي ، دهاني از فردي به فرد ديگر منتقل مي شوند و لذا افراد آلوده طرف سالم مقابل را آلوده ميكند. اگر فرد سالمي فقط يك بار رابطه جنسي از هر نوع فوق الذكر با فردي آلوده به يكي از گونه هاي ويروس HPV داشته باشد به ويروس آلوده خواهد شد و چنانچه با افراد سالم ديگري رابطه داشته باشد آنها را نيز آلوده خواهد كرد. به همين دليل است كه اين ويروس به سرعت پخش مي شود و افراد بسيار زيادي را آلوده مي كند.

متاسفانه ويروس HPV ازطريق تماس پوستي هم منتقل مي شود. افراد آلوده به ويروس HPV چنانچه زگيل فعال داشته باشند به احتمال قوي در تماس پوستي زگيل با پوست فرد سالم ويروس را انتقال مي دهند. به همين دليل است كه استفاده از كاندوم در رابطه جنسي بين دو نفر كه يكي از آنها آلوده است به ميزان 80 درصد محافظت كننده است و 20 درصد خطر آلوده شدن فرد مقابل وجود دارد. انتقال ويروس HPV از سطوح نظير لبه هاي استخر، توالت فرنگی، دوش، شير آب، حوله، دستگیره ها كه احتمال تماس پوست افراد آلوده وجود دارد تا كنون اثبات نشده است. انتقال ويروس از طريق بوسيدن حتي بوسيدن لب، زبان و دهان اثبات نشده است البته كساني كه زگيل در دهان، زبان و حلق دارند بايد از بوسيدن لب و زبان و دهان اجتناب كنند چون خطر انتقال ويروس وجود دارد. احتمال انتقال ويروس در جريان زايمان (زايمان طبيعي) به نوزاد در حين عبور جنین از دهانه ي رحم و واژن وجود دارد و ممكن است نوزاد از اين طريق به ويروس HPV آلوده شود. احتمال آلودگي نوزاد زماني كه زگيل فعال در واژن و دهانه ي رحم در زمان زايمان وجود دارد افزايش مي يابد.

با توجه به ویژه گی های ویروس HPV و چگونگی انتقال آن، اثبات اینکه بین یک زوج کدام اول آلوده شده و دیگری را آلوده کرده است بسیار دشوار و تقریبا غیر ممکن است. بنا بر این آلوده گی به ویروس HPV همیشه دلیل بر خیانت شریک جنسی نیست

ویژگی ها و عوامل زگيل تناسلي چیست؟

زگيل هاي تناسلي توسط گونه هاي 6، 11، 40، 42، 43 ويروس HPV  ايجاد مي شوند. البته گونه هاي ديگر نادري كه كم خطر هستند و ممكن است باعث زگيل تناسلي شوند نيز وجود دارد.

زگيل تناسلي به صورت توده گوشتي در پوست ظاهر مي شوند و اندازه هاي متفاوتي دارند. همرنگ پوست و يا كمي تيره تر هستند. ممكن است به صورت انفرادي و جداگانه باشند و يا به صورت جمعي كنار هم شبيه گل كلمي ظاهر شوند. زگيل تناسلي ممكن است چند هفته و يا چند ماه بعد از آلودگي فرد به ويروس در واژن، فرج، دهانه رحم و مقعد در زنان و يا روي پوست آلت و کیسه بیضه ها، مجرای آلت و مقعد مردان ظاهر شوند. چنانچه سكس دهاني وجود داشته باشد ممكن است در دهان يا زبان، حلق و حنجره مردان و زنان نيز زگیل ايجاد شود. البته قابل ذكر است كه هر گونه زائده پوستی را نباید با زگیل تناسلی  اشتباه گرفت. زگیل تناسلی با اسکین تگ، جوش پوستی، خال، منگوله پوستی، کیست بارتولن متفاوت است. افراد حرفه ای و بویژه متخصصین پوست و مو این تفاوت را غالبا از روی رنگ و ظاهر زگیل تشخیص می دهند.

روش تشخيص HPV  چگونه است؟

تشخيص آلودگي HPV در آزمايشگاه با روش هاي دقيق PCR Real Time انجام مي گيرد كه علاوه بر تشخيص آلودگي گونه ويروس را هم مشخص مي كنند. نمونه مورد استفاده بخشي از نمونه پاپ اسمير است كه توسط متخصص زنان تهيه و به آزمايشگاه ارسال مي شود و بخش ديگر نمونه براي پاتولوژي مورد استفاده قرار مي گيرد. در آقايان نمونه گيري معمولا توسط اورولوژيست يا متخصص پوست و يا متخصص عفوني و جراح عمومی تهيه و به آزمايشگاه ارسال مي شود.

در بخش ژنتيك بيمارستان نور شهريار امكان نمونه گيري ازآقايان وجود دارد. در این بخش با استفاده از امكانات پيشرفته و با بالاترين كيفيت استاندارد تست تشخیص HPV برروي نمونه هاي آقايان و خانم ها انجام مي شود و حداكثر زمان پاسخ دهي 72 ساعت از زمان نمونه گيري است.

چگونه HPV و زگیل تناسلی درمان می شوند؟

هرگونه درمان HPV و يا زگيل تناسلي توسط پزشك انجام مي شود. براي درمان به متخصصين زنان (براي خانم ها) و همچنین به متخصصین پوست، عفونی و اورولوژیست ها (براي خانم ها و آقايان) مرجعه شود. درصورت درمان بموقع و مناسب و تقويت سيستم ايمني بدن زگيل ها پس از مدتی (چند ماه تا حدود دو سال) از بين مي روند. در صورت لزوم بر طبق نظر پزشک زگیل ها با روش های فريز، ليزر و یا با الکتروسرجری،  برداشته  می شوند البته پماد ها و ژل های موثری با پایه اسیدی هم برای از بين بردن زگيل ها وجود دارد. ازبین رفتن زگیل ها و یا نداشتن زگیل به معنی عدم آلوده گی به ویروس نیست. در هر صورت چنانچه اين گونه زگيل ها ظاهر شوند بهترين راه درمان توسط پزشک ارائه میشود.

نكات مهم مرتبط با ويروس HPV و زگيل تناسلي

1.نداشتن زگيل تناسلي در مرد يا زن به معني عدم آلودگي به ويروس نيست چون ممكن است ويروس در بدن فرد سال ها به صورت غير فعال (در حالت كمون) و بدون هیچ گونه علائمی وجود داشته و در زمان خاصي به دلايل مختلف نظير تضعيف سيستم ايمني بدن فعال شده و زگیل ها ظاهر شوند.

2.چنانچه تست PCR Real Time براي HPV مثبت شود آلودگي به اين ويروس قطعي است ولي چنان چه اين تست منفي باشد به معني قطعي عدم آلودگي نيست چون ممكن است ميزان ويروس در شرايط نمونه گيري پايين باشد و قابل تشخيص نباشد و يا اينكه نمونه گيري به خوبي انجام نشده باشد.

3.پيشنهاد مي شود كليه افراد (زن و مرد) در سنين 9 تا 45 سال براي HPV واكسينه شوند هرچند كه بهترين زمان 9 تا 26 سالگي و قبل ازاولين تماس جنسي است.هر چند كه تا 45 سالگي هم امكان تزريق واكسن وجود دارد.

واكسن گارداسيل 4 ظرفيتي براي (گونه هاي 18،16،11،6) و گارداسيل 9ظرفيتي  (براي گونه هاي 58،52،45،33،31،18،16،11،6) سرواريكس (براي گونه هاي  18  و 16) و پاپيلوگارد ايراني (براي گونه هاي 18 و 16) موجود است و با تجويز پزشك واكسيناسیون انجام می شود.

واكسن هاي  HPV از نوع پروتئيني نوتركيب و بي خطر هستند لذا تجويز آنها مفيد است و توصيه مي شود.

4.لازم است كساني كه به ويروس HPV آلوده شده اند سيستم ايمني خودشان را تقويت كنند و به نظرات پزشك توجه كنند.

5. ابتلا به سرطان توسط گونه هاي پر خطر ويروس HPV محتمل است ولي صد در صد نيست. خطر ابتلاء به سرطان به عوامل متعدد دیگر نظیر وضعیت سيستم ايمني بدن و درمان ها و مراقبت هاي بهداشتي فرد آلوده بستگی دارد.

6. برداشتن زگیل ها با روش های درمانی که در بالا توضیح داده شد به معنی عدم ایجاد و رشد زگیل های جدید در همان نقطه یا نقاط دیگر بدن نیست و احتمال ایجاد زگیل باز هم وجود دارد. برداشتن زگیل ها به معنی پاک شدن فرد نیست و انتقال ویروس به فرد دیگر حتی پس از برداشتن زگیل ها وجود دارد.

روش های پیشگیری از ابتلا به HPV   و زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با آن چیست؟

پیشگیری از آلوده گی به ویروس HPV  و ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با آن (بویژه سرطان دهانه رحم) مهمترین و ارزشمند ترین کاری است که هر فرد باید برای سلامتی خود و خانواده و جامعه انجام دهد. برای پیشگیری باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:

  1. تشکیل خانواده سالم و پایبندی و متعهد بودن به همسر و خانواده
  2. فراگيري و رعايت اصول بهداشت شخصي و بويژه بهداشت مرتبط با روابط و امور جنسي و آموختن بموقع اين اصول به نوجوانان و جوانان براي هر فردي ضروري است.
  3. اجتناب از فعاليت هاي جنسي ناسالم و غير عادي
  4. حفاظت (استفاده از كاندوم) هنگام رابطه جنسي در صورت مشكوك بودن يك نفر به آلودگي
  5. تقويت سيستم ايمني به عنوان يك عادت در طول زندگي
  6. انجام واكسيناسيون برابر پروتكل كشوري

با توجه به شرايط جامعه و شيوع نسبتا گسترده آلودگي به اين ويروس واكسيناسيون HPVبراي تمام كودكان (دختر و پسر) سنين 9 تا 26 سال توصيه مي گردد. همچنين واكسيناسيون براي تمام افراد (زن و مرد) تا سن 45 سال (افراد آلوده و سالم) توصيه مي شود.

براي انجام واكسيناسيون HPV و انتخاب نوع واكسن با پزشك مشورت شود.

روش تقويت سيستم ايمني چگونه است؟

  1. تغذيه سالم و مناسب و قراردادن این مواد در رژیم غذایی: مرکبات (گریپ فروت، نارنگی، پرتقال و ليمو ترش)، كيوي، انواع توت ها، بلوبری، ماست هاي پروبيوتيك، عسل، تخمه آفتابگردان، بادام، شكلات تلخ، زردچوبه، ماهي چرب، کاهو، كلم بروكلي، اسفناج، زنجبيل، سير، چاي سبز، فلفل دلمه اي قرمز و گوشت مرغ و بوقلمون
  2. ورزش منظم
  3. عدم مصرف مشروبات الكلي و عدم استعمال دخانيات
  4. كاهش استرس
  5.  خواب كافي و مناسب

مشخصات نویسنده:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *